Kokemukseni lyhennetystä työpäivästä

80% työaikaa on kokeiltu Suomessa 1996 — 1998. Sillä saatiin Laman runtelemaan Suomeen lisää työpaikkoja ja vältyttiin irtisanomisilta. Nokian Renkaiden tuottavuus nousi hankkeen aikana jopa 33%! Samalla työuupumus lieveni. Miksi onnistunutta hanketta ei jatkettu? (Yle.)

Lama väistyi, työtä tuli lisää ja asian suhteen vallitsi luottamuksen puute. Työnantajat olivat epäileviä ja normaalia työaikaa tekevät olivat huolestuneita asemastaan. Hankkeesta siis luovuttiin. Lyhennetty työaika on tosin otettu puheeksi tasaisin väliajoin. Asia on noussut taas ajankohtaiseksi kun työntekijät haluavat säilyttää työpaikkansa. Työajan lyhennys, eli osittainen lomautus, voi pelastaa työpaikan ja yrityksen. Sen voi tehdä myös oma-aloitteisesti, vaikka ei olisi pandemiaa tai lamaa. (Yle.)

lyhennetty työaika pandemia
Lyhennetystä työpäivästä helpotusta pandemiaan?

Olen työskennellyt viimeiset kaksi vuotta omasta tahdosta 80% työajalla. Olen kokeillut sekä neljä päiväistä työviikkoa ja kuuden tunnin työpäivää. Usein lyhyempää työpäivää perustellaan perheen, lasten tai sairauden takia, mutta pelkän tahtotilan pitäisi olla tarpeeksi hyvä syy.

Hyötyjä lyhennetystä työajasta

6 tunnin työpäivän jälkeen olen usein yllättynyt päivän lopussa. Joko pitää lopettaa? Oliko se jo siinä? Verrattuna 7.5 tunnin työpäivään loppupäivästä katoaa usein keskittyminen ja tulee tehtyä helppoja vähemmän tärkeitä asioita. Toki tämä on jokaiselle yksilöllistä.

Väittäisin että työnantaja saa myös enemmän vastetta rahoilleen kun työntekijä tekee 6h työpäivää. Fokus ja työteho ovat parempia kun työpäivä ei tunnu loputtomalta. Työntekijät ovat harvemmin väsyneitä töidensä takia, heillä on enemmän aikaa palautua ja viettää aikaa heille tärkeiden asioiden parissa. Väistämättä ihmiselle tulee aikoja ja vaiheita elämässä jotka ovat vaikeampia kuin toiset. 6h työpäivällä jää enemmän aikaa ja voimavaroja oman elämänsä järjestämiseen.

Itselle jää myös niin sanotusti tekemisen nälkä. Mihin tahansa kyllästyy kun sitä tekee liikaa. Kun rajoitan omaa työntekoa mittari ei tule niin helposti täyteen. On helpompi ylläpitää oma innostus ja motivaatio työntekoon kun sitä tekee vähemmän. Oli tekeminen miten kivaa tahansa jossain vaiheessa raja tulee vastaan.

lyhennetty työaika harrastukset

Haittoja lyhennetystä työajasta

Ilmiselvin haitta on pienempi palkka. Lisäksi tämä on vaikeuttanut työn löytämistä. Muutama yritys on ollut kiinnostunut, mutta tämä on jäänyt kynnyskysymykseksi. Se miten helppoa työ on löytää riippuu varmasti alasta. Lisäksi minulle on sanottu suoraan että haluamaani ylennykseen haetaan nimenomaan täysiaikaista työntekijää. Tämä on ikävää, mutta moni työnantaja ajattelee näin. Käytännössä voin edelleen saada roolin, mutta 80% työaika ei työnantajan silmissä ole etu. Eri työpaikoissa toki suhtaudutaan asiaan eri tavalla. Vuoden haun jälkeen kuitenkin tärppäsi.

Kun tein 4 päiväistä työviikkoa minulle tuli usein myös sellainen olo että jään paitsi asioista. Tämä vaati myös erikoisjärjestelyjä työnantajan toimesta kun palavereja ei pystytty järjestämään sinä päivänä kun olin pois. Jouduin tästä myös muistuttamaan usein, varsinkin kun oltiin vaihtuvien asiakkaiden kanssa tekemisissä. Joskus myös muiden työt mitkä olivat minusta riippuvaisia saattoivat olla jumissa sen päivän kun olin pois. Näiden syiden takia teen nykyään mielummin 6 tunnin työpäivää, kuin olen kokonaisen päivän pois. Hommat sujuvat kaikkien kannalta paremmin, eikä erityisiä järjestelyitä tarvita. Olen edelleen joustavasti saavutettavissa arkipäivisin kahdeksan ja neljän välillä. Aloitan sitten vain myöhemmin tai lopetan aikaisemmin päivän menojen mukaan.

Työkaverien suhtautuminen

Se miten työkaverit suhtautuvat riippuu täysin työkavereista ja työpaikasta. Jos tyypillisesti työt tehdään kahdeksasta neljään ja lähdet jo kahdelta niin se saattaa toki aiheuttaa kateutta tai närää. Henkilökohtaisesti olen saanut vähän kommenttia kumpaankin suuntaan. Jotkut sanovat että pitäisi itsekin kokeilla, ja joku on taas sanonut että ”Joko sä lähdet?” Jos yrityksessä ihmiset muutenkin tulevat ja menevät epäsäännöllisesti, 80% työaikaa ei todennäköisesti edes muut huomaa.

lyhennetty työaika kateus
Hähää! Mä lähen jo!

Jopa 2 vuoden jälkeen osa työkavereista ei muistanut tai tiennyt että teen 80% työaikaa. Osoitus siitä miten vähän muita ihmisiä oikeasti kiinnostaa muiden touhut. En ehkä olekaan niin tärkeä ja mielenkiintoinen kuin kuvittelen. Hyvä niin.

Vinkkejä lyhennetyn työajan saavuttamiseen

Jos olet ollut jo pitkään töissä samassa työpaikassa, voit vain pyytää 80% työaikaa. Voitte aluksi pitää tätä kokeiluna esimerkiksi muutaman viikon tai kuukauden. Tämän kokeilun jälkeen voitte arvioida miten kokeilu meni ja halutessanne jatkaa. Voit esim. vedota perheeseen tai opiskeluun. Nämä tuntuvat olevan helpoiten ymmärettävimmät syyt. Mielestäni se on tosin jokaisen oma-asia tekeekö 80% työpäivää vai ei, eikä sitä tarvitse perustella. Itse en nyt opiskele, eikä minulle ole lapsia. Tuntuu vain hyvältä tehdä 80% työaikaa, ja sen pitäisi olla tarpeeksi hyvä perustelu.

Jos olet vasta hakemassa työpaikkaa voi 80% työaika olla ongelma. Varmin tapa on aloittaa normaalilla työajalla ja kun työt ovat hallussa pyytää 80% työaikaa. Olen vedonnut siihen että jää enemmän aikaa opiskelulle, harrasteprojekteille ja sen ajan mitä olen töissä olen tehokkaampi. Työnantaja periaatteessa saa enemmän vastinetta rahoilleen.

Toki voi onnistua että hakee suoraan 80% työpaikkaa. Tämä on tietysti läpinäkyvämpää, ja työnantaja joskus myös haluaa nimenomaan 80% työntekijän. Jos työpaikan suhteen ei ole vielä hätä, aina voi hakea ensin 80%, ja sitten jos ei tärppää ja alkaa kärsivällisyys loppua niin vaihtaa hakemaan 100% työajalla. Suosittelen hakemaan 80% paikkaa alusta asti ja olemaan läpinäkyvä asian suhteen. Se voi myös olla etu muihin hakijoihin nähden.

Työnantajat ovat myös ymmärtäneet väärin aikomukseni tehdä pysyvästi lyhennettyä työaikaa. Usein työnantaja on ymmärtänyt että alottaisin lyhennetyllä työajalla ja lopulta alkaisin täysipäiväiseksi. Voi olla hyvä varmistaa että työnantaja on varmasti ymmärtänyt aikomukseksi.

lyhennetty työaika vihainen pomo
Töihin siitä PRKL!

Summarum

80% työaikaa tai vähemmän voi hakea tai pyytää, eikä siihen pitäisi tarvita sen ihmeempiä perusteluja. Riippuen alasta ja tilanteesta 80% työpaikan löytäminen voi olla vaikeampaa, tai se voi myös olla etu. Henkilökohtaisesti olen kokenut tämän hyväksi asiaksi, ja suosittelen ainakin kokeilemaan jos siltä vähänkin tuntuu. Pandemian tai laman aikaan tällä voi myös tiputtaa palkkakustannuksia ilman lomautuksia tai irtisanomisia.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10933517

https://www.teollisuusliitto.fi/wp-content/uploads/2020/08/200821_COVID-19-ja-lyhennetty-tyoaika.pdf