Kannabidioliöljy, marijuanaa ilman huumetta

Kannabidiolia sisältävä kannabinoidiöljy ei ole sama asia kuin hamppuöljy tai huumeena käytettävä kannabis. Kannabidioliöljyllä ei ole lainkaan huumaavaa vaikutusta, sillä se sisältää kannabiksen psykoaktiivista THC yhdistettä hyvin pienen määrän. Mitä iloa kannabidioliöljystä siis on?

Tässä artikkelissa käyn läpi mitä kannabidioliöljy oikein on, ja miten se nauttiminen vaikuttaa. Keskityn erityisesti tutkimuksiin sen ahdistusta vähentävistä vaikutuksista. Jatka siis lukemista, jos haluat oppia kannabidioliöljystä lisää, mutta et ole kehdannut kysyä! Fimea luokittelee kannabidioli-öljyn lääkeaineeksi, jonka takia sen maahantuonti on laitonta.

Ihmisen keho tuottaa kannabinoideja

Kannabidioliöljy on valmistettu kannabiksesta ja sisältää runsaasti kannabinoideja. Kannabinoidi on yhdiste, joka sitoutuu ihmisen kannabinoidireseptoreihin. Kyllä, ihmisen kehossa on kannabinoidireseptoreita. Ne ovat osa ihmisen endokannabinoidijärjestelmää. Kannabinoidireseptorit sijaitsevat ihmisen aivoissa ja hermostossa. Kun käytät kannabinoideja, vaikutat siis itseasiassa kehon omaan endokannabinoidijärjestelmään. (Wikipedia. 2017)

Kannabidioli (CBD) on yksi kannabiksen yleisimmistä kannabinoideista, eli jopa 40% kannabidioliöljyn kannabinoideista voi olla kannabidiolia. Tästä syystä kannabinoidiöljyä, joka on standardisoitu sisältämään tietyn määrän kannabidiolia kutsutaan CBD-öljyksi. Myös kannabiksen psykoaktiivisesta vaikutuksesta vastuussa oleva tetrahydrokannabinoli, eli THC, on kannabinoidi. Riippuen kannabinoidiöljyn koostumuksesta, sillä on hyvin erilaisia vaikutuksia.

kannabis cbd
Miksi en ole jo pilvessä!?

Ihmisen keho tuottaa myös luonnostaan kannabinoideja. Yksi näistä kehossa luonnostaan ilmenevistä kannabinoidesta on anandamidi, joka saa nimensä muinaisesta sanskritin kielestä. Se tarkoittaa suomeksi nautintoa. (Wikipedia. 2017.) Ihmiskehon endokannabinoidijärjestelmä säätelee muun muassa ruokahalua, kivun tuntemusta, mielialaa, muistia ja hillitsee kannabiksen psykoottisia vaikutuksia. Osa kannabinoideista on siis jopa antipsykoottisia (Zuardi. ym. 2006). Kannabinoidit eivät ole vain huumaavia vierasaineita, vaan myös välttämättömiä ihmisen terveyden ylläpitämiselle. Anandamidin on myös huomattu hillitsevän rintasyövän solujen kasvua ihmisillä (Luciano. ym. 1998).

Jo kerta-annostus helpottaa ahdistusta

Eettisyyden rajamailla tanssivassa tutkimuksessa arvioitiin CBD-öljyn vaikutusta ahdistukseen sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivillä. Puolitoista tuntia ennen puhetta, sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville annettiin placeboa tai 600 mg CBDtä öljystä. Osallistujilla oli vain hermoja raastavat neljä minuuttia aikaa valmistella puheensa. Heidän ahdistuneisuutta mitattiin muun muassa puheen sujuvuuden ja kasvonilmeiden perusteella. Tutkimuksessa todettiin, että jopa yksittäinen 600 mg annos CBD-yhdistettä vähensi ahdistuneisuutta placeboon verrattuna puolella. (Bergamaschi. ym. 2011.)

kannabidioli öljy

Toisaalta taas toisessa tutkimuksessa suuremmalla 900 mg CBD-annostuksella ei enää ollut ahdistusta alentavaa vaikutusta terveillä yksilöillä. Kuitenkin samassa tutkimuksessa 300 – 600 mg CBD-annostus vähensi edelleen ahdistusta (Zuardi. ym. 1993). Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa kohtuullisen CBD-öljyn käytön hoitavan ahdistuneisuutta tehokkaasti, mutta suuremmasta annostuksesta ei ole enää samaa hyötyä (Bergamaschi. ym. 2011Zuardi. ym. 2017Crippa. ym. 2011Schier. ym. 2012).

Pitkässä käytössä CBD-öljy näyttäisi olevan harmitonta jopa päivittäisellä 1500 mg annostuksella (Mateus. ym. 2011). Yli 600 mg annostuksesta tuskin on tosin enää hyötyä. Iso osa ahdistuneisuushäiriöön käytettävistä lääkkeistä kuten SSRI- tai SNRI-lääkkeistä voivat aiheuttaa lukuisia vakavia sivuoireita. (TerveyskirjastoSSRISNRI). Tämän takia vaihtoehtojen tutkiminen on äärimmäisen tärkeää.

Muita hyötyjä

  • Voi hoitaa unettomuutta

CBD-öljyn on huomattu helpottavan unettomuutta PTSD-oireyhtymästä kärsivillä lapsilla (Shannon. ym. 2016). Myös 50 % epilepsia potilaista raportoi unensa parantuneen CBD-öljy hoidon aikana (Rev. 2017). CBD-öljy voi vähentää uneliaisuutta päivällä ja lievittää REM-unen aikaisia käyttäytymishäiriöitä (Babson. ym. 2017). Valitettavasti monessa tutkimuksessa on hyvin pieni määrä osallistujia. Lisäksi tutkimuksiin osallistuneilla oli aina jokin sairaus unettomuuden lisäksi, ja sairauden oireiden lieveneminen saattaa olla vastuussa unettomuuden paranemisesta.

  • Voi vähentää epilepsia kohtauksia

Kannabidioli-öljyn on tutkimuksissa todettu vähentävän epilepsia kohtauksia, ja parantavan potilaiden elämänlaatua monella osa-alueella (Cunha. ym. 1980). CBD-öljyä ei tosin ole kokeiltu ainoana hoitona epilepsialle, vaan se otettiin aina muiden lääkkeiden kanssa. CBD-öljy vaikuttaa ihmisen lääkeainevaihduntaan. On siis mahdollista että ainakin osa vaikutuksista johtuu CBD-öljyn ja lääkityksen yhteisvaikutuksesta. Siitä huolimatta kannabidioli-öljyllä ei huomattu merkittäviä sivuvaikutuksia edes pediatrisessa hoidossa. (Rosenberg. ym. 2017Pesantez-Rios. ym. 2017Slomski. 2017.)

Kannabidioli-öljyn sivuvaikutukset ja yliannostus

Koska CBD-öljyssä ei ole kannabiksen huumaavaa THC-yhdistettä, ovat CBD-öljyn vaikutukset jopa päinvastaiset kannabiksen käyttöön verrattuna. CBD-öljy ei esimerkiksi vaikuta negatiivisesti muistiin, ei kuivata suuta ja voi ehkäistä ylensyöntiä. CBD-öljy ei myöskään näytä vaikuttavan verenpaineeseen tai sykkeeseen, paitsi alentavasti stressaavissa tilanteissa. (Curr. 2011.) CBD on melko hyvin tutkittu yhdiste ja sen harvat sivuvaikutukset ovat lieviä.

kannabindioli-öljy
Kaikesta huolimatta kannabinoidi-öljy ei aiheuta murhanhimoa tai hulluutta.

Selkein sivuvaikutus on CBD-öljyn aiheuttama lääkeaineenvaihdunnan inhibitio. Tämän takia kannattaa keskustella lääkärisi kanssa, jos sinulle on määrätty jokin lääkitys ennen CBD-öljyn nauttimista. CBD-öljy saattaa pitkittää, tehostaa tai vähentää lääkeaineen vaikutusta. Näihin sisältyvät ainakin syövän hoitoon käytetyt lääkkeet. Yksi mekanismi millä CBD-öljy vaikuttaa lääkeainevaihduntaan on sen hillitsevä vaikutus P-Glycoproteiiniin. P-Glycoproteiini auttaa poistamaan lääke- ja vierasaineita ihmisen soluista. Tämä vaikutus tosin huomattiin vasta kolmen päivän jatkuvan CBD-öljyn käytön jälkeen, joten kerta-annostus saattaa olla turvallinen lääkityksen alaisuudessa. (Mateus. ym. 2011.)

Edellä mainitut sivuvaikutukset ilmenevät jo alle 1500 mg annostuksella. Eräässä tutkimuksessa, apinoille annettiin 30 – 300 mg cannabidiolia painokiloa kohti 90 päivän ajan. 300 mg per painokilo tarkoittaa keskiverto miehellä noin 21 000 mg annosta, eli noin 70 kertaa suositeltu annos. Apinat jotka saivat suurimman annostuksen päivittäin, eli 300 mg/kg, kivekset kutistuivat, maksan paino nousi 16-22 %, munuaisten paino nousi 13-56 % ja sperman tuotanto laski. 30 päivää tutkimuksen jälkeen kivesten koko ei ollut palautunut normaaliksi. Tutkija päätteli että edes 70 kertaisella annostuksella ei ollut suurta vaikutusta apinoiden terveyteen. (Harris. ym. 1981.) Kivesten kutistuminen on toki huolestuttavaa.

kannabis apinat
Tieteelliset kokeet päätyvät harvoin hyvin apinoiden kannalta. Tutkimus tehtiin vuonna 1981 eli melkein 40 vuotta sitten.

CBD-öljy pähkinänkuoressa

CBD-öljystä voi olla apua monelle, etenkin kun ottaa huomioon tavanomaisen lääkityksen monet sivuvaikutukset. CBD-öljyn harvoja sivuvaikutuksia on lääkeinevaihdunnan inhibitio, jonka takia kannattaa välttää sen ottamista tiettyjen lääkkeiden kanssa, ja keskustella asiasta lääkärin kanssa. CBD-öljyllä ei ole huumaavaa vaikutusta.

Kannattaa ostaa CBD-öljyä, joka on standardisoitu sisältämään tietyn määrän kannabidioli-yhdistettä. Yleiset määrät ovat esimerkiksi 2,5 %, 4 % ja 10 % pitoisuudet kannabidiolia öljyssä. Korkeampi prosentti tarkoittaa että saman CBD määrän saamiseksi kannabinoidi öljyä on nautittava vähemmän. Säilytä kannabinoidi-öljy valolta, lämmöltä ja ilmalta suojassa.

Onko sinulla kokemuksia CBD-öljystä? Koitko sen hyödylliseksi vai haitalliseksi?